Hem > Dagbok, Funderingar, Politik > Paneldebatt om Lerums centrum

Paneldebatt om Lerums centrum

Igår kväll satt jag som representant för sverigedemokraterna i Lerum i en ”debattpanel” i Lerums missionskyrka, och temat för kvällen var ”Lerums centrum” med dess bebyggelse och infrastruktur.

En film på en timme visades av en amatörfotograf som sammanställt en film om Lerums centrums historia i ett 150-års perspektiv. Mycket intressant och samtidigt lite sentimentalt. Själv är jag inte infödd Lerumsbo, men förstår hur de boende kunnat sett kommunens hjärta stelna och bli till fyrkantiga betongbyggnader istället för de mindre husen ”med vita knutar” som gav ett varmare, gemytligare och trevligare intryck av detta centrum än dagens 70-tals arkitektur. Det är skam hur politiker bara sett till ekonomi, ”tillväxt” och företagare när man portionsvis byggt om Lerums centrum, utan att kunna se i ett längre perspektiv än näsan räcker.

Det finns ingen gemytlig ”torgkänsla” i Lerum, då man spridit ut handeln på ett stort område, istället för att fokusera på ETT torg, med all handel på. Många av handlarna är inhysta i torgets ”baksidor” och har ingen naturlig rörelse utanför skyltfönstret på det sättet man skulle önska. Man låter de stora matvarukedjorna få fritt spelrum, och flyttar ut det viktiga dragplåstret med matvaruhandel till Hulan och ica Kvantum med dess ständiga expansioner, långt bort från centrum, och tillåter de mindre handlarna -Konsum bland annat- att utkonkurreras.

Samma sak har man gjort i Flodas centrum, där man låtit ica’s utbyggnad och entréflytt konkurrera ut Konsum, och tagit bort den naturliga rörelsen på torget då entrén numera vetter mot en utbyggd parkeringsplats, och folk följaktligen inte längre ”behöver” gå in på torget. Antingen är dessa politiker som tagit dessa besluten inkompetenta i sitt ämbete och borde erkänna sina misstag och tillkortakommanden, eller är man personlig nära vän med handlaren månne?  (Bara en passus för bloggen som inte diskuterades i gårdagens debatt…)

Jag fick i alla fall tillfälle att ta mikrofonen tre gånger, och de närvarande -ca 300!- fick ett ansikte på sin sverigedemokrat i kommunen. Bland åhörarna fanns flera sympatisörer och väljare såg jag glädjande, så jag fick även stöttande och menande blickar som värmde lite när jag satt där uppe på podiet med de andra och ”visade upp oss”.

Det var ett trevligt initiativ paret Borei från kristdemokraterna hade tagit med anordnandet av denna kväll. En kopp kaffe i pausen hade inte suttit fel, men man kan ju inte få allt, eller hur?

http://www.lerumstidning.se/nyhet_visa.asp?id=11747&sidnamn=NYHETER

Kategorier:Dagbok, Funderingar, Politik
  1. 24 februari 2010 kl. 17:05

    Jag känner mig ändå lite dum att jag inte tänkt på det här själv tidigare.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: