Hem > Funderingar > Frågetecken

Frågetecken


Man har det senaste kunnat läsa om ett ”missnöje” i Blekinge som skall ha förorsakat en epidemi av uppsägningar av aktiva medlemmar där.
Självklart är det inte en scoop att ta på speciellt stort allvar, mer än det generella missnöjet bland de små partiföreträdarna i kommuner och distrikt, som inte sett någonting förändras för deras skull efter valet i höstas.
Jag utgår ju självklart från mig själv här i bloggen, och får ofta stöd av andra partiföreträdare runt om i landet när jag skrivit något fyndigt.

Man hade peppande möten under slutet av 2009 och förra året 2010.
Detta för att partiets företrädare runt om i landet skulle se till att sd äntligen skulle ta sig över tröskeln till riksdagen.
Alla gick man ur huse för att göra detta till verklighet, och när vi under valnatten följde sammanräkningen så stod det klart att vad man kämpat för i över tio år blivit verklighet!
”Vad händer nu?” tänkte många efter valet i september.
”Vad händer nu?” tänkte många under årsskiftet.
”Inte mycket” blev resultatet -utom i Stockholm.
Distrikten och kommunföreningarna jobbar på som vanligt, och egentligen ser verkligheten precis likadan ut som innan: Ideella föreningar. Ideellt arbetande medlemmar. Fritidssysselsättning. Partiarbete som hobby.
Det är väl så det skall vara börjar folk förstå.

Pengarna riksdagsadministrationen får är visst ”öronmärkta” och kan inte komma kommuner och distrikt till del.
Men de 40 procenten till riks i ”serviceavgifter” då? Jo, dom skall sättas undan till valet 2014, med motivationen att vi visst inte kan gå till val utan den kassakistan. Låt gå för det.

Men: Tro då inte att partiet är mer än sin riksorganisation.
Vill man ha ett riksdagsparti som drivs som hobby på fritiden så får man det, och det var ju så vi drev partiet innan.
Men det är klart -då hade vi inte så fruktansvärt mycket att göra, så fruktansvärt mycket förväntningar på oss, och så mycket att leva upp till.
Man vill från motståndarlagen hävda att partiet kommer falla samman som ett korthus likt Ny Demokrati när partiföreträdarna lägger ner sin verksamhet, och man säger såklart så för att skapa osäkerhet -och visst kan det bli så.
Men vi har ganska bra fundament att stå på, så det tror jag inte.
Däremot kan jag tro att partiets smekmånad tar slut till sommaren, när partiföreträdarna känner att sol, ledighet, familjeförsörjningen, andra meningsfulla fritidssysselsättningar kommer ta mer tid i anspråk än ideellt arbete för ett riksdagsparti som fortsättningsvis skall bedrivas på ideell basis.
Återigen, jag utgår från min egna situation i viss mån, och de diskussioner jag har runt omkring mig i mitt egna distrikt.

Partiet kommer skötas av en handfull människor på ett rikskansli i Kristianstad, och en stab i riksdagen, och så kanske det skall vara. Det är kanske så de andra partierna drivs också?
Men hur ser ”fundamentet” ut inför valrörelsen 2014? Hur mycket fotfolk kommer springa i brevlådor?
Hur många kommer lägga hundratals och åter hundratals timmar i framtiden på styrelsemöten, planeringar, ”organisationsutveckling”, långa resor till konferenser, pressas, grillas och få sina liv förstörda av media, och hålla skutan på stadig kurs utan arvoden och ersättningar för inkomstförluster?
Hur många partiföreträdare kommer sköta hela distrikt och kommunföreningar utan så mycket som biobiljetter som tack?
Vad betyder ordet ”eldsjäl” idag, ett halvår efter vårt riksdagsinträde? Behöver vi sådana partiföreträdare?
Vad är en ”eldsjäl” värd efter tio års gratisarbete egentligen? En krukväxt?
Jag vet inte. Jag har inga svar. Bara frågor…

(Har DU svar på någon av mina frågor, så posta en kommentar eller skicka ett mejl.)

Kategorier:Funderingar
 1. Micke Andersson
  01 april 2011 kl. 17:09

  Undrar då hur mycket det är värt efter 20 år ??

 2. 01 april 2011 kl. 20:11

  Minst en hel back julmust.

 3. Resonabel
  02 april 2011 kl. 11:03

  Jag tycker du faktiskt ägnar dig åt onödigt gnällande nu. Varför inte lösa oeinigheten västdistrikten? Ni har 1,5 heltidsavlönade personer. Dessa bör ju ni kunna uppdra att hjälpa övriga i distrikten. Du är missnöjd med att bägge är från gbg. Varför inte agera för att ni byter ut en av gubbarna? Ni är representerade i landsting och massvis med kommunfullmäktige. Varför går ni inte ihop alla och anställer åtsminstone en ombudsman? Varför arbetar inte du aktivt för att detta genomförs? Du har själv sagt att detta vore möjligt men att du inte tror att alla vill detta. Har du aktivt arbetat för att så ska ske? Varför anställer ni inte ett par valombudsmän om ni nu behöver fler heltidare i valrörelsen?

 4. 02 april 2011 kl. 13:12

  Resonabel: (Vem du nu är…?)
  De 1,5 tjänsterna som ankommer regionfullmäktige är fördelade på fem distrikt, och INTE att jämför med valsamordnare/ombudsmän eller liknande. Deras arbetsbeskrivning är väldigt klar -och den ankommer bara regionen och våra mandat där.
  Förslag på att ha en ombudsman har jag och flera med mig jobbat för, ja självklart.
  För att samsas distrikten emellan för ett sammangående om en tjänst så krävs ett samverkansråd, och det är på förslag. Vi får se var det tar oss…

 5. 05 april 2011 kl. 21:19

  att riks behöver pengar till nästa valrörelse är helt ok och på sin plats men det gnälls en del ang lönerna, varför inte nöja sig med en riksdagslön??? Konstigt och girigt att plocka åt sig lön från partiet. Ett sådant beteende kan bli ett stort fall.

 6. 06 april 2011 kl. 8:58

  Ja, det kan det.
  Jag tycker förstås att dessa herrar kan få ha sin lön -de offrar allt för att hålla partiet på rätt köl.
  Men; anser man det vara mycket med riksdag och arbetet i partitoppen så kanske man skall släppa in andra som kan jobba med PS istället?
  Att sprida uppgifterna och också några arvoden skulle göra så många fler glada…

 7. 06 april 2011 kl. 12:13

  Håller med dig fullständigt där. Sd skulle växa om fler arbetade i partiet, de 20 kan sitta i riksdagen där de gör ett kalasjobb men andra kan tillträda och utför uppgifter i partiet, dessa är då också lärda (förhoppningsvis) när Sd får fler mandat nästa val

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: