Hem > Dagbok > Tid, tid och tid… …sbrist

Tid, tid och tid… …sbrist

Snart går vi in i förberedelserna för kyrkovalet. Ett val de flesta kanske inte bryr sig så mycket om, men som ändå är en första fingervisning i hur poppis de olika partierna är (eller nomineringsgrupper som det heter i kyrkovalet.)

Själv ställer jag inte upp i församlingsnivån -för jag har helt enkelt inte tid. Partiet ser det som viktigt att ställa upp i alla nivåer, och besätta alla stolar vi kan, men då tar man samtidigt inte hänsyn till alla människors privata förhållanden; familj, arbete, arbetstider och möjligheterna att få ledigt från jobbet.

Jag å andra sidan har visserligen lätt att få ledigt från mitt jobb, men var går gränsen? Jag tar varje månad ledigt i sex till åtta dagar. Hur populärt är det tror ni? Hur hade det sett ut om jag inte haft en förstående chef som låter mig ta ledigt? Då hade jag fått avträda mina politiska uppdrag till förmån för arbetet.

”Men det är ju din demokratiska rättighet att ta ledigt” säger säkert någon, och ja det är det, men verkligheten ser inte sådan ut. Jobbar du på en liten firma eller har eget så är du livegen. Har du en chef som inte gillar ditt politiska val i livet så… …kommer han inte bevilja dina ledighetsansökningar ”bara sådär”.

På en utbildning i Borås nyligen pratade vi lite om livet som politiker. Fritidspolitiker då. Tillhör du en av de priviligierade i partiet som klappas på ryggen av ”rätt” personer så är lyckan gjord. Hög lön, och all tid i världen för ditt uppdrag som politiker eftersom du ges hela din arbetsvecka till detta, och till en ersättning som ofta är den tredubbla mot en vanlig förvärvsarbetande.

Men är du bara en vanlig fritidspolitiker så ser verkligheten helt annan ut. Ideellt arbete på din fritid. Fritid som din familj önskar att du delade med dom istället, problemen på jobbet som du läste ovan med att få ledigt, och ”skitsnacket” och vuxenmobbingen som ditt politiska engagemang ofta medför. Och pengarna? Ja, här pratar vi inte några stora löner eller feta ”pensioner”, utan snarare avkall på lön, lite extra småpengar i arvoden, men oftast går du back på ditt engagemang.

Skillnaderna på en heltidspolitiker och en fritidspolitiker är som natt och dag -men det är på fritidspolitikernas axlar som kommunerna och landstingen vilar. Inte på kommunalråden, sekreterarna eller de arvoderade gruppledarna. Fritidspolitikerna.

Är du på god kant med höjdarna i partiet som har möjligheten att hjälpa upp dig till en heltidstjänst så har du möjlighet att leva på ditt intresse, men är du en ”fritänkande” medlem så har du ofta inte den chansen -för då anses man vara ”jobbig”.

Själv har jag varit aktiv och engagerad i partiet sedan 1998, folkvald sedan 2005 (idag på både stift- kommun- och regional nivå), suttit i flera interna styrelser i både kommunförening som distrikt och partistyrelsen -men har jag någonsin ens fått frågan att ta en tjänstemannaanställning eller ett heltidsarvoderat fullmäktigeuppdrag? Nej.

Inte ens en anställning om 20% för att kunna verka som kommun- och distriktsordförande? Nej.

Fritidspolitiker är nog allt jag kommer kunna bli, och det är inget fel i det, för de allra flesta kommer inte längre än så, men; då skall man också veta att som partiledning -eller som väljare för den delen- kan man inte begära någonting av sina företrädare. För i många fritidspolitikers liv finns helt enkelt inte tiden för det idella engagemang som man känner att man skulle behöva lägga. Inte mer än den tiden man kan ta sig för fullmäktigemöten och annat som du kan ta ledigt från. Tid; en bristvara. 

Kategorier:Dagbok
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: