Hem > Dagbok, Funderingar > Tiggeri

Tiggeri

Sitter i ett två dagar långt budgetsammanträde med Västra Götalands regionfullmäktige, och gick på lunchen en promenad i centrala Vänersborg.
I skuggan utanför Hemköp sitter en sliten utländsk man med en pappmugg i handen, och upprepar det så välbekanta ”Please… …please…”
Hela centrum består vid just detta tillfälle av regionpolitiker som liksom jag sträcker på benen efter maten, och tanken slår mig: ”Hur kan detta få fortsätta? Hur kan han sitta här och skaka med en penningmugg utan att polisen kommer och eskorterar honom därifrån?”

Polisen går varje år ut med varningar om dessa tiggare, som så ofta inte alls är tiggare -utan en kugge i ett kriminellt tiggerinätverk, där dessa stackare utnyttjas av folk som de också måste lämna ifrån sig pengarna till under dagen.
Inslag i tv; Kalla fakta och Uppdrag granskning har ju också ”avslöjat” denna kriminella verksamhet ett flertal gånger, där rena bluffmakare reser på sig och går vidare som vem som helst, med både ett ordnat liv och familj som väntar på eftermiddagen.
(Klipp från tv-inslag finns ju på Youtube att kika på.)

En annan aspekt är det högst troliga i det att han är en illegal invandrare. Eller ”papperslös” eller ”tillståndslös” -kalla det var du vill.
Om han sitter som illegal invandrad tiggare, så är ju det i sig en anledning för polisen att omhänderta honom för utvisning. Alternativt förargelseväckande beteende eller annan rubricering.

I Sverige har vi en social struktur där ingen behöver tigga. Alla kan få sin mat på bordet -till och med illegala.
Följaktligen ser jag alla tiggare av denna sorten som en förlängd arm i den kriminella struktur som jag nämnde här ovan.
Nä, självklart: ALLA är inte en del i det kriminella nätverket, och ALLA är inte illegala -men vi har fortfarande vår sociala ”försäkring” som gör tiggeri i Sverige till ett ”exotiskt” och ganska främmande inslag i stadsbilden.
Och jag undrar: ”Har han fått sitta kvar när jag går förbi nästa gång?

Kategorier:Dagbok, Funderingar
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: