Hem > Politik > Moderaternas beröringsskräck

Moderaternas beröringsskräck

Sittandes i dagens regionfullmäktigesammanträde drar jag mig till minnes den absurda situationen då alliansen på det konstituerade mötet för ett par år sedan GAV bort regionstyret till sossarna -bara för att vi som vågmästare inte skulle få bidra till att ge borgarna alla ordförandeklubbor i fullmäktige, styrelserna och nämnderna.
Några utvalda ur det blåa laget fick helt sonika rösta MOT sig själva för att vi inte skulle avgöra frågan, och på grund av dessa få ”överlöpare” i alliansen så gick alla ordförandeskapen till lag röd.
Sossarna, vänstern och miljöpartiet var nog allt annat än missnöjda med alliansens tramsande denna dag, och skrattade antagligen hela vägen hem den eftermiddagen. Med all rätt.
Men; allt faller på plats nu efter Reinfelts uttalande i somras där han själv deklarerade att han kommer ge över regeringsmakten till Löfven utan strid om vi återigen får en vågmästarroll i riksdagen, och följaktligen avgör vem som då blir statsminister. (Fredrik kan inte acceptera en statsministertitel en gång till om SD är den som ger honom den.)

Hur kan man som landets andra största parti hellre ge bort styret i region och riksdag än att stå upp för sina väljare och möjligheten att driva igenom sin politik i fyra år -bara för att ”fel” parti stödjer valet av deras ordförande på det första mötet för mandatperioden?

Det är för mig helt obegripligt. Tydligen för väljarna också nu visar det sig.
Stödet för partier som beter sig som barn i en sandlåda visar sig också när valet närmar sig. Och det gör det nu.
Moderaternas tapp i opinionsundersökningarna visar på en trend där Fredrik inte behöver fundera mer på detta. Han kommer inte sitta som statsminister en gång till.
Scenariot blir ju ett av två:
• Vi avgör frågan som vågmästare, och Reinfelt ger bort klubban till Löfven i all sin absurdhet, eller
• Fredrik finner sin parti vara ett mycket mindre sådant över en natt, och får helt enkelt inte ens chansen att kalla sig statsminister en gång till.
Varför skall då en väljare alls rösta på moderaterna i valet 2014? Ja, säg det.

Deras medlemsflykt visar också på ett internt bekymmer och en förtroendekris i de egna leden.
Sverigedemokraternas trend går åt motsatt håll: Vi ökar i opinionen och har en säkerhetsställd fördubbling att vänta oss i valet. Medlemstillströmningen har dessutom inte bara fördubblats de senaste tre-fyra åren -utan femdubblats.
Många av dessa nya krafter i SD är moderater som efter många år nu inte längre kan stödja sitt parti, utan efterfrågar en rakare politik där man inte hymlar.
Det är inte bara passiva moderata medlemmar och väljare som ansluter sig till oss nu, utan även etablerade moderata politiker.
(Ja, självklart utgör vår företrädartillströmning folk från alla partier, men kanske moderater i synnerhet just nu.)
En utveckling vi självklart välkomnar, och borgar för ett bra valresultat 2014.

Men tillbaka till regionen då, och den guldfiskskålen jag simmar i: Jag sitter som en av nio ledamöter för Sverigedemokraterna i regionen, och beröringsskräcken man har för oss nio i fullmäktige är ju helt absurd.
Det påminner mig varje gång en moderat går upp i talarstolen för att försöka finna stöd för sin politik och sina förslag att; ”utan ert sandlåderesonemang den gången hade ni ju styrt den här regionen”.
Hur man med sitt stora väljarstöd inte vill styra regionen kan kanske bara förklaras med att man inte själv tror på sin egna politik?
Är inte hela poängen med att ställa upp i ett val att man vill ha inflytande över utvecklingen i kommunen, regionen och i landet?

Har du någon annan förklaring på att moderaterna inte ville styra regionen bara för att Sverigedemokraterna tyckte att de borde gjort det på det första mötet efter valet, eller skall vi bara slå fast att de inte ens tror på sin egna förmåga att leda majoriteten?

Kategorier:Politik
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: