Hem > Politik > Flyktingförläggning i Gråbo

Flyktingförläggning i Gråbo

När jag tillträdde i Lerums kommunfullmäktige efter valet 2006 så skapade det såklart uppmärksamhet.
Ung vänster demonstrerade utanför kommunfullmäktige. ”Inga rasister på våra gator” skanderades det i vanligt vänstermanér.
Socialdemokraterna smög in en motion om ökat flyktingmottagande direkt för att kittla mig redan från början.
Den motionen gick ut på att vi skulle öka från 50 till 70 flyktingar om året vill jag minnas, men moderaterna svarade den gången att kommunstyrelsen yrkade avslag, och att kvoten inte var 50 utan 60, men att Lerum inte har bostäder att ta emot några egentligen.
Jag har alltså inte behövt dyka ner i den profilfrågan i Lerums kommunfullmäktige eftersom vi ju under alla dessa år sedan dess har varit en av Sveriges ”sämsta” kommuner på att ta emot flyktingar. (Eller en av landets bästa kommuner på att inte ta emot flyktingar beroende på vilket perspektiv man har.)

Men nu, supervalåret 2014 väljer man att etablera kommunens första flyktingförläggning.
Man skall göra så i Gråbo, och att det blir just Gråbo retar nog folk lika mycket som att det alls skall byggas överhuvudtaget.
Gråbo är i folkmun idag redan sedd som Lerums ”baksida”.
Som den redan mest ”segregerade” och ”stökiga” kommundelen som den uppfattas vara, så skall man alltså nu också göra Gråbo till Lerums flyktingmottagande kommundel.

Någon egentlig vilja att Lerums skall vara en flyktingmottagande kommun har inte funnits. Moderaterna pratar såklart tyst om det, och skulle aldrig erkänna att så varit fallet, men HADE man velat vara en kommun som var öppna för mottagande, ja, då hade man bara sett till att det var så. Men det har man inte gjort.
Debatten om Lerums flyktingmottagning har varit tyst. Någon mottagning att prata om har vi inte haft. Förrän nu.

Kommentarerna till den här artikeln i Lerums tidning gör gällande att detta nu kommer spela oss i händerna, och det är därför jag skriver dessa rader.

Sverigedemokraterna i Lerum har alltid legat en liten bit under riksgenomsnittet i valresultaten i valen eftersom Lerum inte varit någon flyktingmottagande kommun. Vi har fått våra röster genom partiets rikspolitik, men inte fått de där extra rösterna för de lokala frågorna.
Partiets profilfråga har sedan starten varit just invandring och integration, men det har inte varit en fråga som legat Lerumsborna nära .Det har varit något som grannkommunen Göteborg brottats med i många år, men inget man haft inpå sig när man lämnat jobbet och kommit hem till lugna och trygga villastaden Lerum.
Här debatterar vi ett höghus och kulturfrågor.
Tills nu. Valåret 2014. En flyktingförläggning i Gråbo.
Utan att ens behöva kommentera det vidare eller debattera det i kommunfullmäktige så kommer debatten nu ta fart i ”stugorna”. Folk knyter sina händer i byxorna som de alltid gör.
”En flyktingförläggning? Ja, men inte bredvid mig. Inte här.” …Tänker folk. Både de som förespråkar mottagande och de som är emot.
De som är emot en flyktingmottagning kommer alltid vara skeptiska, motvalls och peka på områdets minskade attraktion, den ökade kriminaliteten i området och segregeringen som det oundvikligen skapar.
De som är FÖR en flyktingmottagning blundar för detta, pratar om att invandrare ”berikar” och hur glada vi skall vara för att dessa får komma hit och finna ett trygg hamn i vår kommun efter det trauma dessa fått genomlida.
Men tar dessa politiker och öppnar upp för mottagning i sin egna kommundel? I sitt egna bostadsområde? I sitt egna hem? Nähä? Varför är det så? Varför är det nästan uteslutande killar och unga män som kommer? Varför är de så ofta inte barn? Varför inte tjejer? Är dom verkligen ensamma? Eller är dom så kallade ”ankarbarn”?
Folk diskuterar frågor som detta ivrigt när man pratar om ”ensamkommande flyktingbarn”, och när man då börjar vifta med det ”främlingsfientliga” kortet för att ta död på debatten, så blir den bara än mer infekterad. Folk är självklart inte rasister eller ”främlingsfientliga” bara för att dom ifrågasätter invandrings- och integrationsfrågor.
Lerums flyktingmottagning av ”ensamkommande flyktingbarn” har fram tills idag bestått av en marginell mottagning hos värdfamiljer. Men varför har inte dessa flyktingmottagarförespråkande politiker slagit upp sina egna dörrar för flyktingbarn så som man annonserat efter att andra skall göra? Varför har man inte visat sig vara en föredömlig kommuninvånare i det avseendet?
När det kommer till det egna området, det egna hemmet så drar alla i handbromsen. ”Javisst, gärna! Men inte här…” Känner du igen det?
Men nu: Kommunens första riktiga flyktingförläggning. Lagom till valrörelsen. I Gråbo av alla ställen -Sverigedemokraternas starkaste fäste i Lerums kommun.

Kategorier:Politik
 1. Rod Cansby
  15 februari 2014 kl. 12:59

  Skönt att en SD-politiker visar sitt rätta jag och öppet visar sitt förakt mot människor som kommer från andra kulturer. Det roliga är att han inte ens vekar fatta själv hur rasistiskt han uttrycker sig.

  • Rasist ?
   17 mars 2014 kl. 20:50

   Om jag uttrycker min åsikt som går emot gängse praxis att tycka synd om människor från andra “kulturer” är jag då med automatik rasist ? Jag har haft oturen att bli granne med ett multikulturellt integrationsprojekt. För min del har det inneburit att jag har sett narkotikahandel pågå nästgårds till våra ungdomar som bor i gråbo. Kriminalpoliser som ibland bevakar fastigheten och ibland kör in på min egen av misstag letandes efter efterlysta människor från andra kulturer.
   Nattliga aktiviter som skapar oro , dagtid är det sällan någon rörelse där. Grannfastigheten som förslummas och förvandlas till någon exportcentral för bilar som skall skeppas vidare till något uland. Detta sker även med kommunens vetskap som inte har kurage nog att göra någonting åt det då de handlar om människor från andra kulturer som inte fullt ut omfattas av de regelverk som vi andra lever under
   Jag hyser förakt för dumheten som tillåtit att det kan bli så här. När ska ni vakna ur er törnrosaslummer och inse konsekvenserna . Det är ju ni som skapar rasismen genom era ord , om ni ändå genom handling kunde göra det munnen predikar.
   När det drabbar er själva är det oftast försent…

 2. Anonym
  16 februari 2014 kl. 15:04

  Det roligare är att denna artikel i Lerums tidnings som är länkas är troligtvis infekterad av era “nättroll”. Ni finns överallt från aftonbladet till avpixlat och infekterar och sprider rasism runt omkring er. I själva kommentarerna hittar man YTTERST få äkta namn utan korta alias eller enkla förnamn som kan vara vem som helst. Inget annat politiskt parti har nättroll förutom ni, för ni kan inte vinna med ärligt spel.
  Med hjälp utav en e-post address och ett telefonnummer kan man sprida sin propaganda hur enkelt som helst på vilken sida som helst, vilket ni gör hur enkelt som helst.
  Det finns politiker i Gråbo Jimmie Stranne, det vet du och spela inte på andras okunskap. Du vet även att detta beslut INTE kommer från politiker utan tjänstemännen då det finns INGA beslut om att lägga det i Gråbo, eller har du hittat något?
  Ni är inte med i matchen som vanligt, ett exempel är bostadsområdet Lilla Bråta som ni ville yrka bordläggning av ärendet(25/1 – 14) trots att det var uppe på våren 2013. Ni kunde diskuterat det då eller gick informationen inte in?
  Ni är bromsklossen i Lerums kommun som borde veta vad det är som händer i närområdet.

  • 16 februari 2014 kl. 15:17

   Anonyma kommentatorer är ett gissel.
   Jag är också besviken på alla ”tycka-tillare” som gömmer sig bakom pseudonymer. Oavsett ärende eller politisk geografi.
   Beslutet om Gråbo är just ett framforcerat beslut som inte tagits politiskt. Nej.
   Lilla Bråta: Ärendet var inte detsamma…

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: