Hem > Dagbok > Måste vi bli fler hela tiden?

Måste vi bli fler hela tiden?

Här i Lerums tidning läser vi om hur vi blir fler och fler i kommunen.
Politiskt har vi en vision och ett mål om ständig befolkningstillväxt om 1%.
Ett förslag flera tycker är absurt när man pratar med andra kommunpolitiker ”bakom kulisserna”, men det är ett förslag som endast Sverigedemokraternas ledamöter motsatt sig offentligt i fullmäktige.
Varför måste vi bli fler hela tiden?
Varför inte sträva mot ett hållbart samhälle istället?
Är verkligen fler skattebetalare allt kommunpolitiken går ut på?

I debatten blundar man för allt som gör den ständigt växande befolkningsökningen till en omöjlig och miljövidrig ekvation:
Samhället skall ju hänga med. Alla samhällsviktiga funktioner skall ju kunna hålla jämna steg. Att ständigt bli fler frestar såklart på hela vårdapparaten, och den är redan kritiserad så det räcker i Lerums kommun.
Den kommunala verksamheten ”sätter sig” aldrig.
• Kollektivtrafiken lämnar mycket att önska i kommunen. Samtidigt som man säger sig sträva mot ett utopiskt mål att bli ”Sveriges ledande miljökommun” -och vill få Lerumsborna att ta kollektivtrafiken- så väljer man att sälja ut skog och mark till byggherrar man haft kontakter med länge och låter dessa föra upp villor efter villor… …och nu också svindyra bostadsrätter i höghus i centrum.
Kollektivtrafik är knappast något som står högt på agendan hos dessa välbeställda nya kommuninvånare moderaterna gör allt för att få hit. Dom kör bil.
• Man vill bli fler och fler för att gynna handeln i kommuncentrat säger man. Återigen flirtas det alltså förbehållslöst med företagarna och deras ”tillväxt” istället att fråga sig:
”Varför har folk valt just Lerum?”
”Varför trivs de som bor här nu så bra?”
-Kanske just för att det är den ”lantliga” kommunen strax utanför Göteborg?
• Miljön är en av mina största aspekter i mitt ställningstagande emot målet om ständig befolkningsökning:
Det finns bara så många träd. Det finns bara så många ängar. Det finns bara så många åkrar.
För varje uppfört villaområde har man skalat bort natur som aldrig kommer tillbaka.
Att man bygger en villa här eller där förstår jag också är en naturlig del i att vi blir fler på jorden, men i denna takten har vi snart ingen miljö kvar att värna om ifall vi skall bli ”Sveriges ledande miljökommun”.
Det går helt enkelt för fort. Att bygga för byggandets skull är en oönskad och destruktiv utveckling anser jag personligen. Och i det kommersiella syftet som villaområdena poppar upp så görs det så i tråkiga, billiga och charmlösa arkitekturer som inte inger vare sig en känsla av värme eller trivsel som klassisk arkitektur gör.
Det är såklart mitt påstående sett ur mitt perspektiv.

Exploateringarna av Lerums skogar ser inget slut.
Efter att ha skövlat och avverkat skog och mark för nya villaområden, så planeras redan nya avverkningar för nästa.
Blir man någonsin nöjda?
Var går gränsen?
Man blir såklart inte nöjda.
Den här exploateringshysterin handlar inte om att bygga det hållbara samhället som man pratade om förr i tiden, det handlar om pengar; om att få in pengar till kommunens skattekista eftersom den läcker åt alla håll.

Nu vill jag se att man tar sig en ordentlig funderare på hur vi vill ha vårt Lerum. Bromsa skövlingen av Lerums natur och värdera Lerums miljö, naturvärden, kulturhistorien och vår ”Lerumsanda” och det lugn och den charm många av oss värderar högt i vardagen framför ekonomiska intressen och luddigt och klyschigt prat om ”ekonomisk tillväxt”…

Kategorier:Dagbok
 1. Ida
  04 maj 2014 kl. 20:39

  Ja just de, Lerum – Sveriges ledande miljökommun 2025, i den takt som dom skövlar skogen och bygger hus nu tvivlar jag på att det kommer var så miljömedvetet 2025.. Om dom bara ska ta in fler och fler, bygga mer och mer ja då försvinner den vackra och livsnödvändiga naturen och var ska alla djuren då ta vägen om dom förlorar sina hem, men naturen och djuren är det inte många som tänker på och det är ju det viktigaste här på våran jord.. Det måste bli ändring på det!

 2. Anette Jansson
  05 maj 2015 kl. 4:47

  Jag håller absolut med. Det är skrämmande att så stor andel medborgare fortfarande på fullaste allvar tror att det går att leva som vi gör i all oändlighet. Strävan efter att öka antalet invånare sitter i ryggmärgen hos varje politiker ända ner på gräsrotsnivå. Hur få människor att istället eftersträva en balans med naturen? Jag har inget svar, men det känns i stort sett hopplöst trots att det rent teoretiskt borde vara tämligen enkelt; minska barnafödandet.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: