Hem > Dagbok > Lerums kollektivtrafik

Lerums kollektivtrafik

I Lerum har man mål om ”Ledande miljökommun”, och en evig befolkningsexpansion om 1% per år.
Det första målet skriver jag under på, med det andra har jag vid tre tillfällen i fullmäktige talat emot.

När ansvaret för kollektivtrafiken flyttades över från kommunerna själva till regionen för några år sedan, anser jag att man gjorde ett stort misstag.
Det har blivit sämre kort och gott.
Kommunen kan inte längre påverka sin egna kollektivtrafik på samma sätt, och missnöjet från resenärerna lyssnas inte på längre -för det är ju ”någon annan” som är ansvarig.

Samtrafiken mellan 525 till Gråbo och Blå express för dom som bor i Olstorp och Stannum är dålig, samtrafiken för de som kliver av tåget i Floda och skall vidare med 531 och 533 är ännu sämre, och samtrafiken mellan tåget och 537 är skrattretande dålig.
Både i Lerum och i Floda så går bussen minutrarna INNAN tåget kommit in.
På Västtrafik känner man till den dåliga synkroniseringen med just 537, och har det som exempel när man pratar om regionens dåliga samtrafik.
ÄNDÅ GÖR MAN INGENTING!

Som politiskt engagerad, sittande i regionens kollektivtrafiknämnd är det frustrerande att se denna oviljan att rätta till fel man VET OM.
Som busschaufför i kommunen så skäms jag, och får som Västtrafiks ansikte utåt bära hundhuvudet för deras tillkortakommande, trots att jag inte ens får min lön från Västtrafik.

Vill politikerna i Lerums kommun på allvar att vi skall vara en ”ledande miljökommun” så är det kommunens kollektivtrafik det första man måste titta på.
”Den bästa transporten -är den som inte blir av” heter ett klokt ordspråk, och de tomma orden att få folk att ”ställa bilen” förblir bara tomma ord, om man inte ens ser till att ha en fungerande kollektivtrafik.

Som busschaufför ser man dagligen fel i både tidtabeller, körvägar, bristen på körvägar, placeringar på hållplatser -och samtrafiken inte minst.

Inte förrän man får ordning på allt detta, kan man på allvar prata om en ”ledande miljökommun” där familjerna inte behöver ha två, tre bilar per hushåll, och där kommunens fordonspark kanske dessutom skulle kunna minska.

Vill man satsa på kollektivtrafiken i Lerum, och få fler att ställa bilen egentligen?
Varför gör man inget från Västtrafiks sida fast man känner till problemen då? Säg det.
Varför gör man inget från kommunens sida fast man känner till problemen då? Säg det.
Varför frågar man inte chaufförerna vad de har för förbättringsförslag? Säg det.

Jag får i alla fall intrycket av att den ”ledande miljökommunen” bara är tomt prat, en fin vision att visa upp på fullmäktigemötena, och ett behjärtansvärt mål att ha i sina visionsdokument. Inget mer.

Kategorier:Dagbok
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: