Hem > Dagbok > Eldrift

Eldrift

Igen; kollektivtrafiknämnden:

Föredragning om ”förnybara bränslen” och vårt mål att ställa om hela västra Götalands busspark till ”förnybara bränslen” på sikt. RME och HVO och gas. Men; dessa olika bränsleslagen får se sig slagna av el.

Guldkalven i detta har det senaste året varit just el. Elbussarna är på frammarsch, även om en elbuss är dubbelt så dyr som en dieselbuss. Därtill problemet med laddning, som också är en enorm utgift. Trots detta är det elbussen som lyser upp och är ljuset i tunneln.

Men man har på senaste också uppmärksammat den fruktansvärt smutsiga och miljövidriga framställningen och processen att producera dessa batterier med allt vad det innebär. Kalkyler som visar på att det tar flera år innan elbilens -eller elbussens- ”miljöskuld” är betald, sett ur ett livscykelperspektiv,  är självklart obekväm, och jag kom att tänka på dokumentärtiteln ”En obekväm sanning”.

Politikerna i nämnden börjar så smått ställa frågor på detta, och tjänstemannen med mikrofonen och den fina presentationen kan inte riktigt ge svar, utan hänskjuter svaren till framtida forskning och studier i just det ämnet.

Klart är i vart fall, att batterier och eldrift -och vindkraftverk som ju innehåller ett flertal liknande komponenter ,ed samma ämnen- kanske inte ännu kan ges diplom för att vara så miljövänligt som man från det ”gröna” partierna försöker göra till sanning.

Till bussens försvar skall ändå tilläggas att eftersom den rullar så mycket mer än en elbil, så är just eldriften så mycket ”effektivare” och lämplig än i en personbil, som kanske inte rullar mer än någon enstaka timmer per dygn.

Med detta sagt är jag ändå en övertygad el-anhängare (och hoppas på utbyggnad av solenergi hellre än vindkraftverk) och hoppas se VGR som den första regionen som helt skulle kunnat ställa om sin kollektivtrafik till el, och inte bara bli ett föredöme i Sverige, utan för hela världen…?

Kategorier:Dagbok
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: