Hem > Funderingar > Kasselstrand vs Bieler

Kasselstrand vs Bieler


Sverigedemokraternas ungdomsförbund har en ordförande som heter Gustav Kasselstrand.
En lovande kille som har väckt lite reaktioner sedan Landsdagarna 2011.
Äntligen tar sig ungdomsförbundet plats i debatterna, och visar sig från sin allra mest aktiva sida.

Inför sommarens förbundskongress har man även nominerat Paula Bieler till ordförande, som utmanare till Kasselstrand.
-Men är det verkligen så klokt?

Ungdomsförbundet har sedan Gustavs övertagande blivit både en motor i sig själv, och en het eldgaffel i ändan på moderpartiet.
Det är detta sistnämnda som föranleder debatten om Gustavs vara eller inte vara.
Många är vi i moderpartiet som tänker
”Äntligen är det liv och rörelse, inte bara köksbordsdiskussioner -utan även verkstad!”
Ungdomsförbundet har genom sina aktiviteter synliggjort hela partiet, och det har mig veterligen inte lämnat någon missnöjd.

Kasselstrand har visat sig ha en åsikt, och skulle kunna bli ett utmanarnamn inom partiet.
Hans pådrivande personlighet bygger dock lite trösklar för honom.
Hans ställningstaganden har i vissa fall gått emot moderpartiet, och det grämer såklart partitoppen.
Jag tänker då först på SDU’s utrikespolitiska ställning i Israel-Palestina-konflikten.
Förståeligt dock, då partiet har både politikeretablissimanget och mediadrevet att värja sig mot. Man är inte betjänt av att stångas med ungdomsförbundet också som i viss mån går in och tar så mycket plats att man nästan agerar som ett eget parti. Bildligt talat.

På riksnivå är det flera som puttar fram Paula och lobbar för henne som ny ordförande.
Som jag ser det, så beror det inte på att Paula skulle göra jobbet bättre -för det tror jag många egentligen är ganska ense om- utan för det att Gustav blivit en ”belastning” för partiet med sina starka åsikter och sitt ledarskap.
Jag tror att partiledningen skulle vilja se en mer foglig SDU-ordförande som springer partiets ärenden istället för att vara en egen folkrörelse i sig, så som Gustav skapat organisationen.

Men till kärnan av detta inlägget:
Utmanare behövs för att de ledande inom vilken styrelse som helst skall skärpa sig och vara på alerten.
Men i detta fallet så är utmaningen direkt skadlig för förbundet.
Vi är nu i mitten av en mellanvalsperiod, och ett byte av ordförande låter sig inte göras utan straff.
Nomineringen av Paula är ingen kupp på något sätt som vänstermedia vill få det att låta, utan en nominering som alla andra, och dessutom i god tid.
MEN; det skapar två läger inom förbudet: De som är för Kasselstrand, och de som är för Bieler.
Det kan bara sluta i katastrof.
Att nominera Paula till detta, och stötta henne till att kandidera cementerar bara en kil i partiet, och bidrar på intet sätt till hopp och framtidstro, utan bara till gnissel och grus i maskineriet.

Att Paula själv väljer att acceptera nomineringen är i sig inget konstigt, för hon har ett stort stöd i ryggen. Inte minst av Jimmie Åkessons självaste flickvän Louise Erixon som offentligt i sina inlägg på facebook redan utnämt Paula till SDU’s kommande ordförande.
Att så offentligt driva på frågan som om den redan vore avklarad är direkt skadligt för förbundet, och även för partiet. Synd att Louise inte förstår det.

Denna situation skapar fraktioner med två läger, ivrigt påhejade av var sin fanclub, där den enda utgången blir att den ”förlorade” halvan kommer lämna in handduken efter förbundskongressen.
Det är bara så människor fungerar. I båda fallen kommer förbundet att ta skada, och även om man i berusning av sin kandidats framgång på kongressen så är förbundet och partiet förlorare på det stora hela.

Detta är INGET vi behöver just nu. Inte 2012!
Hela diskussionen om ordförandeposten i SDU -Kasselstrand vs Paula- borde i så fall tas efter valet 2014 om någon ser det som nödvändigt att man skall utmana Kasselstrand som ordförande. Inte nu.
Att driva detta så hårt idag, när riktlinjerna och den långsiktiga planeringen inför kommande val 2013 och 2014 arbetas fram är direkt skadlig.
Självklart är detta min egna personliga åsikt, och jag kan ha fel.

Personligen gör det mig bestört att man ens funderar på ett ordförandebyte i dagsläget, nu när vi är inne i en så känslig fas. Det skadar mer än det gör nytta.
Må hända att vi ”bara” pratar om partiets ungdomsförbund, men infekterade frågor som detta skapar konsekvenser i moderpartiet också. Och infekterat blir det. Om inte nu, så senare när det beger sig.
Speciellt när debatten (och nomineringen?) är påhejad från självaste partiledningen.

Många är vi i partiet som varit med länge och fortfarande kämpar. Prestigefrågor som detta gör mig bara uppgiven och matt.
Vi skall vara enade och samstämmiga.
Vi skall visa utåt att vi är det riksdagparti partiet kämpat för att bli i 25 år, inte gräva internorganisatoriska skyttegravar!

Kategorier:Funderingar
  1. LeffeL
    17 mars 2012 kl. 17:33

    Extremt bra analys Jimmie. Många inom förbundet och moderpartiet som tycker detsamma. Toppen bryr sig inte att detta försvagar förbundet det kan till och med vara en önskvärd effekt, de vill inte se ett livskraftigt förbund eftersom de då inte kan detaljstyra. Paula är en marionett det förstår alla.

  2. 19 mars 2012 kl. 14:21

    Mycket bra analys.

  3. Dragan Klarić
    22 mars 2012 kl. 9:38

    Gustav är med sin styrka och ambitioner ett hot mot de fyras gäng, de minns hur de en gång i tiden störtade Jansson och tog över styret av SD. Det grämer Jimmie att Gustav fick sådana stående ovationer på landsdagarna samt att Gustav är så extremt populär speciellt bland de som fortfarande anser att SD ska vara ett nationalistiskt parti. Jag är ingen vän av de fyras gäng det sticker jag inte under stol med, men jag anser att Gustav har den karisma som behövs av en stark partiledare och denna karisma har Jimmie helt och hållet förlorat. Så jag hoppas verkligen att man inte väljer Paula och petar Gustav ur SDU för som jag ser det så når inte Paula ens Gustav till fotknölarna. Och Gustav kommer en dag att bli den bästa partiledare SD någonsin haft, så jag önskar Gustav all lycka i framtiden

  4. 02 april 2012 kl. 21:54

    Bra Jimmie! Promota Gustav på alla sätt och vis!

  1. 05 mars 2013 kl. 8:27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: